Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра в Белгия призовава към нападения над мюсюлмани

Снимка: БГНЕС

Засега няма случаи на нападение на мюсюлмани в Белгия в отговор на призива на игра, тръгнал от Великобритания. Федералната полицията не драматизира случая, но твърди, че подхожда със съответното внимание.

Писмо без аналог, тръгнало от социалните мрежи във Великобритания, призовава да бъдат нападани хора с мюсюлманско вероизповедание през днешния ден. Колкото по-силна е атаката, толкова повече точки носи на този, който я прилага, като тя се движи от обидата до смъртоносния удар.

Много граждани, обезпокоени от този призив, са се свързали с белгийски медии. Репортер в една от телевизиите пояснява, че отначало журналистите не са искали да се занимават с този случай, но по-късно е било задействано т.нар. „оранжево копче“ за тревога от зрителите.

Британската полиция е в повишена бдителност, започнало е разследване на случая, който попада под ударите на закона и в Белгия, казва адвокат Офелия Аважиан. Предвиденото наказание по този случай е затвор от една година, придружено от глоба, чиято сума не се уточнява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна