Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната енергийна комисия ще проведе жребий за смяна на членове на КЕВР

Днес парламентарната енергийна комисия чрез жребий ще гласува обновяване на състава на енергийния регулатор. С процедурата четирима от деветимата членове на Комисията ще бъдат сменени.

Съгласно приетите вече процедурни правила, ще има три групи тегления. Това се прави, за да не се получи така, че да бъдат сменени всички членове на някой от съставите в КЕВР. При първото теглене от комисарите в сектор енергетика – Александър Йорданов, Георги Златев, Владко Владимиров и Евгения Харитонова, ще останат двама. При второто теглене от двамата комисари от ВиК сектора – Валентин Петков и Димитър Кочков, в Регулатора ще остане един, а третият жребий ще направи избор между икономическия и юридическия комисар – Светла Тодорова и Ремзи Осман. При всяко теглене ще има по две кутии – в едната са имената на членовете на КЕВР, които участват в тегленето, а във втората – листчета с текст "мандатът се прекратява" и "мандатът не се прекратява". Гост на заседанието ще тегли листче от едната и от другата кутия.

До 17 април ще се правят предложения за нови членове на Регулатора. Очаква се от началото на май Комисията за енергийно и водно регулиране да заработи с нов състав.

Депутатите ще разгледат и промени в Закона за енергетиката, с които се очаква да се разширят правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Те са внесени от Обединените патриоти. Предвижда се при разпоредителни сделки с повече от 20% от капитала на търговско дружество с лиценз за пренос или разпределение на електрическа енергия да се иска разрешение от регулатора. Ако сделката няма такова разрешение, това ще е основание да се започне процедура за отнемане на лиценз на дружеството и респективно назначаване на особен управител от страна на държавата. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна