Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като "енергийна революция" и "нова ера за Турция" определят турските вестници "Стар" и "Хабертюрк" старта, даден вчера в присъствието на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин на проекта за първата турска атомна електроцентрала - АЕЦ "Аккую". 
"Ердоган и Путин поставиха основите на сътрудничество, което ще промени глобалното уравнение и баланси. Открит бе пътят за стратегически съюз между двете страни в отбраната и търговията", отбелязва "Йени шафак". "Хабертюрк" допълва, че преди днешната среща за Сирия с участието и на иранския президент са били отправени "важни послания" от лидерите на Турция и Русия, а именно, че "сътрудничеството е циментирано", а доставките в Турция на комплексите С-400 ще бъдат ускорени. 
Американското списание "Нюзуик" коментира, че на днешната среща в Анкара силно се откроява отсъствието на САЩ и другите държави от Запада. Германското издание "Велт" коментира, че влиянието на Русия, Турция и Иран в Сирия може още повече да нарасне, след като американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че предстои скорошен край на военната операция на САЩ на сирийска територия. 
Сърбия не бива да се отказва от брюкселското споразумение с Прищина, но трябва да настоява за срок - да се знае докога ще продължи прилагането му, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, цитиран от вестник "Вечерне новости". По думите му диалогът за трайно решаване на въпроса за Косово още дори не е започнал. Министърът подчерта, че в региона няма да има стабилност без компромисно решение за Косово, каквото не може да има без да бъдат зачетени и сръбските интереси. Той повтори, че единствената възможна и бързо осъществима идея е разграничаване и подялба на Косово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна