Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АГ „Шейново“ и фондация „Приятели“ стартираха проект за подпомагане на семействата с преждевременно и рисково родени деца

Д-р Румен Велев: Проблемът с недоносените бебета е много сериозен

Д-р Румен Велев
Снимка: Евелина Стоянова, БНР


Проблемът с недоносените бебета е много сериозен и много голям, не само в България, но и в световен мащаб. Процентът на преждевременно родените бебета остава доста висок и постоянен, въпреки развитието на медицината. Той е от порядъка на 10%, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ д-р Румен Велев, изпълнителен директор на болница „Шейново“.

Проект на болница „Шейново“ и фондация „Приятели“ подпомага семействата с преждевременно и рисково родени деца. В основата на проекта е доверието и емоционалната подкрепа между родителите и лекарите.

„Идеята, с която се зароди този проект, беше продиктувана от това, което се прави в Германия за тези семейства и тези дечица. Ние взехме от тях идеята за това социално и педагогическо подпомагане на семействата и допълнително вложихме и наша идея – да ги подпомагаме чисто медицински. Проектът се осъществява изцяло и само в домовете на семействата. Това е една патронажна грижа. В периода на това общуване се решават проблемите“.

В проекта са включени недоносени бебета, родени в болница „Шейново“ до 32-рата гестационна седмица, с тегло до около 2000 грама, които след раждането престояват в болницата поне месец, за да се адаптират и да могат родителите да се грижат за тях, каза още д-р Велев.

По стечение на обстоятелствата д-р Велев е спасил децата на Мая Рашева, която през 2010 година ражда в началото на седмия месец.

„Моите деца се родиха, без да могат да дишат, без да могат да се хранят сами, родиха се по един килограм. Когато ги видях, аз бях убедена, че те не могат да оживеят. Първата близначка, която е родена 1050 грама, се роди с плацентата. Втората беше 1250 грама… Но едни такива деца се оказват много по-силни от проблемите, с които трябва да се сблъскат“, сподели Рашева и разказа за страховете, които е преживяла, докато децата ѝ са били в болницата, за да бъдат стабилизирани, както и за страха и ужаса ѝ, че няма да може да се справи с отглеждането им.

Според Кирилка Цекова – старша акушерка на родилна зала в болница „Шейново“, този патронаж има нужда да бъде възстановен.

„Много труден се оказва понякога първият контакт с родителите, особено за недоносените бебенца. Родителите изпадат в шок, те са в най-различни емоционални състояния и понякога много трудно се спечелва тяхното доверие, трудно успяваме да ги убедим, че децата им имат нужда от такава продължителна подкрепа, каквато ние искаме да им окажем и то съвсем безвъзмездно“, разказа Цекова.

Д-р Велев сподели в „Хоризонт до обед“, че една от неговите цели и мечти е да има национална политика, свързана с политиката с борба с преждевременните раждания, с обхващане на бременните с по-висок риск от преждевременно раждане и след това обхващане на тези недоносени бебета. Той изрази надежда, че проектът, по-който работи АГ „Шейново“, ще се превърне в една добра практика, която да насочи усилията на органите – на министерството, на политиците, в крайна сметка да изградят национална програма.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Савелина Савова с д-р Румен Велев и интервю на Евелина Стоянова с Мая Рашева и Кирилка Цекова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени