Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим е диалог между служителите в затворите и правосъдното министерство

Цветан Михайлов: Техническите средства в затворите – крайно недостатъчни и морално остарели

Борис Цветков: Проявата на гражданска позиция трябва да бъде отличена

Снимка: БГНЕС


„Инвестициите в системата на затворите са предимно в ремонти на стари сгради с цел подобряване условията на лишените от свобода, а охраната и задълженията по предотвратяване внасянето на непозволени вещи и предмети се извършва основно от жива сила и с технически средства, които са крайно недостатъчни и морално остарели.“ Това каза в интервю за „Хоризонт“ Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите.

Той определи бягството като тежък инцидент, който, по думите му, не е първи и припомни за подобно бягство преди 4 години, както и за палежи на автомобили, собственост на ръководители в затворната администрация и за нападения над други служители в затворите.
Според него агресията в местата за лишаване от свобода става ежедневие. Ще искаме да чуем какви ще бъдат мерките и гаранциите, които ще поставят риска от въоръжено нападение срещу служител на затворите и бягство на лишени от свобода в умерени граници, подчерта синдикалистът.
Михайлов е убеден, че е необходим цялостен преглед на състоянието на системата и преосмисляне на политиките по отношение на затворите – от подбора и развитието на кадрите, през грижата за тяхното здраве, осигуряване на правната им защита и мерките за справяне с корупцията и нейното отражение върху сигурността.
В заключение лидерът на служителите в затворите подчерта, че представляваният от него синдикат остава открит за диалог и очаква провеждането на дискусия по посочените ключови теми с екипа на министъра на правосъдието.

Във връзка с вчерашното бягство на лишени от свобода от Централния софийски затвор Борис Цветков, общински съветник от столицата, потвърди в ефира на БНР предложението си хигиенистката в институцията Христина Александрова, която се включва в гонитбата на бягащите затворници, да бъде отличена с значка на Столичната община или друг почетен знак.

Цветков подчерта, че проявата на гражданска позиция, която в последно време липсва в много от съгражданите му, означава:
„Когато виждаш, че има престъпление, ти просто да реагираш. Когато виждаш, че има нарушени някакви права и интереси, ти просто да ги защитиш. Като ти секат дървото пред блока, ти не да се затвориш в черупката си и да кажеш „Няма смисъл!“ или „Страх ме е, нещо ще пострадам!“… Просто се оказа, че тя, рискувайки живота си, поради старото ѝ възпитание или от наивност или от някаква друга причина, срещу въоръжени хора, които са парализирали поне 11 човека, … е проследила бегълците и се е опитала да направи нещо…“
Общинският съветник, отбеляза, че положителният пример трябва да бъде подкрепян и каза, че награждаването на проявилата гражданска бдителност, смелост и активност гражданка може да стане с едноличен акт на столичния кмет или по инициатива на група членове на Столичния общински съвет.

Запис на разговора на Диана Янкулова със секретаря на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите Цветан Михайлов и с общинския съветник Борис Цветков може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна