Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да станем предприемачи, следвайки мечтите си

БНР Новини
Снимка: pexels.com
Колко важни са добрите идеи и възможностите за тяхната реализация в една икономика и в едно общество изобщо – за това разговаряхме в „Нашият ден практично“ няколко дни след като беше публикувано изследване на британската компания „Експерт маркет“, според което България е в топ 10 на страните, където може да се стартира лесно бизнес начинание. В класацията са обхванати 57 страни, като страната ни изпреварва европейски лидери като Германия и Франция. Ако това ви се струва утопия, то значи не сте чули още за невероятното развитие на българската стартъп общност, за успехите – вече по целия свят – на младите български предприемачи, за многобройните коуъркинг спейсове в големите градове и за предприемаческите общности, които се създават в страната ни. Тези успехи, възможности и нужда от подкрепа бяха дискутирани и в няколко конференции в рамките на българското европредседателство, като например „Следвай мечтите си – стани предприемач“ проведена на 5 март в НДК, а в последните дни на април и по време на конференцията IT Hub Connect, организирана от Американската търговска камара и Индийско-българската бизнес камара, която се проведе в „София тех парк“.
В студиото на предаването гостуваха двама от участниците в тези конференции – Венеция Нецова – председател на Асоциацията на българските лидери и предприемачи, и Натанаил Стефанов – председател на Българската стартъп асоциация (BESCO).
Кои са работещите модели на предприемачество у нас, кои проблеми решават те, как трябва да се изгражда връзката между предприемачите, образователната система и държавата изобщо и как да бъде изградена още по-благоприятна среда за стартиране на бизнес у нас – това бяха темите, по които разговаряхме в студиото с Венеция и с Натанаил – модератори, спикъри и панелисти на различни форуми на тема стартиращ бизнес у нас, едни от най-изявените лидери на българската стартъп общност, в която можем да видим новото лице на българската икономика.
Повече по темата можете да чуете от разговора в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени