Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните данни на около 2,7 млн. жители на ЕС може да са споделени неправомерно с "Кеймбридж Аналитика"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2,7 милиона жители на Европейския съюз може да са били засегнати от скандала със злоупотребата с личните им данни от страна на социалната мрежа "Фейсбук". Това съобщи говорителят на европейската комисия Кристиян Уиганд, цитиран от АФП:

"Фейсбук" ни потвърди, че личните данни на около 2,7 млн. жители на ЕС може да са споделени неправомерно с "Кеймбридж Аналитика". От "Фейсбук" обясняват и какви стъпки са предприели след това".

Уиганд добави, че Европейската комисия ще продължи дискусиите по въпроса с "Фейсбук", а следващата седмица еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова ще разговаря с изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Междувременно Русия е поискала от компанията "Фейсбук" разяснения защо е бил ограничен достъпът до профилите на някои руски медии в социалната мрежа. Руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" разглежда ограниченията като продължение на, цитирам, "враждебната политика на "Фейсбук" към руските потребители".  В информацията на РИА Новости не се уточнява кои са засегнатите профили. Във вторник "Фейсбук" обяви, че е изтрила стотици руски профили и страници, свързани с така наречената "фабрика за тролове", която според американската прокуратура е стояла зад фалшиви публикации. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени