Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Харкнет: Въпреки случая с "Фейсбук" повечето хора ще запазят профилите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Скандалът с "Фейсбук" не стихва за поредна седмица. Във вторник се очаква изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг да даде показания в Сената на Съединените щати за злоупотребата с личните данни.

Вече е известно, че лична информация на 87 млн. потребители, основно от САЩ, може да е била неправилно споделена с политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика".

Данните надхвърлят значително предишните прогнози, че засегнатите са около 50 милиона души.

В Европейския съюз засегнатите могат да се окажат близо 3 млн. души, заради което еврокомирасят по правосъдието Вера Йоурова ще разговаря със Зукърбърг.

Представителите на технологичните компании, които използват потребителски данни, казват „Всеки има право да ограничи достъпа до личната си информация“. Така формално законът е спазен. Хората обаче или са небрежни, или неинформирани за реалната ситуация, заяви в интервю за „Събота 150“ проф. Ричард Харкнет – политически анализатор и един от най-изтъкнатите експерти в сферата на киберсигурността. Според него въпреки огорчението на потребителите от случая с "Фейсбук", повечето от тях ще запазят профилите си. 

За да се случи истинската промяна, социалните мрежи трябва да станат платени - нещо, което в съвременния свят изглежда невъзможно.

Случаят с предоставените от „Фейсбук“ данни заостри вниманието на потребителите, че поведението им може да бъде контролирано. Допитване в Канада показа, че голяма част от канадците възнамеряват да изтрият профилите си във „Фейсбук“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени