Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои залесяване на редки видове по брега на кюстендилската река Банщица

Снимка: Светослав Цветанов

Река Банщица, която пресича Кюстендил и го дели на две - източен и западен, е с нов облик. От лятото там се работи по проект за промяна на речното корито. В участък от около 4 километра са изградени пешеходни алеи, кътове за отдих, нови зелени пространства, в бъдеще дори ще се прави индианско селище на една от площадките. Извън проекта обаче остана участъкът от Банщица след градския плаж в посока квартал "Изток“. Става въпрос за разстояние от около 5 километра. Там реката не се чисти редовно, брегът е обрасъл, почти няма инфраструктура. Могат да се видят коне на паша или кози с малки яренца, затова много кюстендилци останаха доволни, когато от Общината обявиха, че районът се почиства, а тази седмица ще се засадят дървета и декоративни храсти, нещо като продължение на проекта за реката през централната градска част.

Почистването и работата по брега вече се прави с техника на Общината. Терасиране, обозначени са местата, където ще стане засаждането на интересни дървесни и растителни видове, обяви заместник-кметът на града инж. Росица Плачкова:

"Ние подготвяме терена и ще направим засаждане на 14 април. Ще има за садене изключително редки видове. Ще се изчисти абсолютно всичко, което е съборено от силните ветрове. Ще бъдат посадени и чинари".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кирил Фалин.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна