Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отвори посолство в Абу Даби

Снимка: БГНЕС

България отвори посолство в ключова точка от Близкия изток - столицата на Обединените арабски емирства - Абу Даби. Събитието се смята за важна стъпка за възстановяване на активната българската външна политика в арабския свят. Това е 77-мото посолство на Република България.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откри българска дипломатически мисия в Абу Даби. В рамките на работната й визита имаше редица ключови срещи за активизиране на двустранните отношения.

Въпреки че дипломатическите взаимоотношения с емирствата са установени през 1991 година, страната ни досега нямаше посолство в Абу Даби. 

В страната живеят близо 7000 български граждани, които досега  трябваше да разчитат  на съдействието на Генералното консулство в Дубай, разказва Гергана Чешмеджиева, преводач и учител  по български език и литература в неделното училище „Камбана" в Абу Даби.

„Откриването на българското посолство се следи с много голям интерес от цялата българска общност. Всъщност за нас това е едно доказателство, че България вече е тук и за нас това е една сигурност, че има кой да ни представлява“, каза тя.

За посланик на България в Абу Даби е назначен Богдан Коларов, дипломат от кариерата с повече от 15 годишен опит, който преди това в продължение на три години бе генерален консул  в Дубай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени