Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Желев: Българската география е във възход

Снимка: pxhere.com

2018 г. е юбилейна година за географията в България. Само преди няколко дни се навършиха 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков – първият български географ и основоположник на географската наука у нас, а през март бяха отбелязани и 120 години от първата лекция по география, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През месец ноември ще се честват и 100 години от основаването на Българското географско дружество. По този повод Димитър Желев, основател на портала Географ.бг и организатор на Фестивала на българската география, коментира в ефира на „Хоризонт“ развитието на съвременната географска наука:

„Географията е на моменти подценявана от хора, които са извън науката. И на това се дължи едно цялостно възприятие за географията като училищен предмет, който попада в категорията на „разказвателните предмети“. Но всъщност това не е така. Съвременната география е много по-различна, много по-динамична, много по-технологична, свързана със  сателитни технологии, с GPS навигации и т.н… Тя е не само разказвателна, но и аналитична, обяснителна".

Българският географски портал Географ.бг, създаден от Димитър Желев и Евгения Сарафова, е място за споделяне на географска информация и за организиране на събития, свързани с географията, включително обучения на учители по география, разказва Желев.

Според него географията може да бъде направена по-интересна за учениците, като се показва нейното по-интересно лице, в по-различна светлина. По думите му това се случва на организирания от портала Българския географски фестивал:

„Имаме демонстрация на дронове. Демонстрация на Географски информационни системи. Правим връзка между бизнеса, образованието и науката, за да покажем на децата, че всъщност географията не е просто да знаеш къде е столицата на Казахстан или на Судан. Географията е комплексна наука, която обяснява явленията и процесите по един изключително интересен начин".

Четвъртото издание на фестивала ще се проведе на 21 и 22 април в Русе. Над 500 участници вече са се регистрирали за форума, а в програмата му са включени редица изложби, ученически състезания и презентации на известни учени като проф. Христо Пимпирев и доц. Георги Бърдаров.

Според Желев образователната политика, основана на принципа „финансирането следва учениците“ и „финансирането следва студентите“, създава предпоставки в училище и в университета да не се пишат слаби оценки, за да не намалява броят на учащите:

„И всеки може да вземе висше образование, практически без да има необходимите знания. Това е само една индикация на този все по-задълбочаващ се проблем. Всички отчитат успехи, а всъщност резултатът е много тъжен“.

В заключение Желев подчерта, че географията и технологиите ще вървят заедно и ще се развиват, но:

„От нас, като общество, зависи как ще ги използваме. В света има много добри примери как географията помага по невъобразимо ефектен начин… Българската география в момента е във възход и тепърва нейната роля в обществото ще бъде преоценена и възприета на ниво“.

Разговора с Димитър Желев, съосновател на Българския географски портал Географ.бг, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени