Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита от дискриминация ще огласи своя доклад "Бедност и дискриминация"

Петър Кичашки: Бедността и дискриминацията са двете страни на една и съща монета

Снимка: БГНЕС

До седмица Комисията за защита от дискриминация ще оповести свой доклад, озаглавен „Бедност и дискриминация“. Докладът ще включва както данни за страната ни, така и научни публикации и статистическа информация за връзката между двете явления в световен мащаб. 

Въпросите, свързани с бедността, са от ключово значение. Понятията бедност и дискриминация са пряко свързани, бедността и дискриминацията са двете страни на една и съща монета, коментира в предаването „12+3“ членът на КЗД Петър Кичашки, ръководител на екипа, изготвил доклада:

"Както бедността поражда дискриминация, така и дискриминацията поражда бедност. Тоест, ако един човек е в състояние на хронична бедност, няма възможност да се образова, да има достъп до здравни услуги, да участва на равна нога в обществените отношения с всички останали – това неминуемо го поставя в по-неизгодно положение, поставя този човек в условия на опасност да бъде застрашен от дискриминационни прояви".

Запитан какво конкретно може да промени самата Комисия за защита от дискриминация, Кичашки отбеляза, че освен работата по отделните частни случаи органът може да активира обществения дебат по тази тема. КЗД има амбицията системно да се занимава с този проблем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени