Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват мрежата за домашни грижи за възрастни хора

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова
Снимка: БГНЕС

Разширяват мрежата за домашни грижи за възрастни хора.

Ще бъдат изградени 28 областни центъра за осигуряване на патронажна грижа, ще бъдат отпуснати 30 милиона лева от програмата „Развитие на човешките ресурси“ за създаването на центровете, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Проектът „Домашни грижи“ на БЧК, подкрепен от Швейцарския червен кръст, е приложен за област Враца. Използва се интегриран модел на здравно-социални услуги за възрастни хора.

„Дори и медицинските сестри, които са започнали да работят, са преминали през допълнително обучение. Предотвратено е настаняването в специализирани институции на 30 от нашите потребители и при 133 е достигнато навреме и направено лечение или е открит някакъв проблем“, каза заместник генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска.

Възможностите за прилагането на модела „Домашни грижи“ бяха обсъдени на заседание в НС. За да бъде осигурена патронажна грижа за 18 хиляди души, ще бъдат необходими 20 милиона лева. Направените изчисления представи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

„За тази година по споразуменията на Агенция „Социално подпомагане“ с 291 общини, които ще се сключат, са ни необходими 83 милиона лева. Това, което можем да направим като обхват на нуждаещи се за подкрепа в домашна среда, е само за 26 хиляди потребители и 16 хиляди предоставящи лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници“.

„Предстои по-тежката част да интегрират своите усилия Министерството на здравеопазването и Социалното министерство, за да може, от една страна, социалните услуги да бъдат прецизирани по отношение и на здравните потребности, да се организира подготовката на кадри и да се осигури устойчиво финансиране на тези грижи. Тук вече услугата може да бъде насочена не само към възрастни хора, но тя може да се ползва и във всички възрастови категории, когато става въпрос за хора със здравословни проблеми“, каза председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Радостина Билярска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна