Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Имаме доказателство, че режимът на Асад стои зад химическата атака

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че има "неопровержимо доказателство", че режимът в Сирия е използвал химическо оръжие, като посочи, че на станалото ще бъде даден отговор "във време по наш избор", предаде АФП.

„Имаме доказателство, че при атаката миналата седмица са използвани химически вещества, най-малкото хлор, и че са били използвани именно от режима на Башар Асад”, заяви той в интервю за френската телевизия TF1.

Макрон добави, че поддържа всекидневен контакт с президента на САЩ Доналд Тръмп и че те ще решат за отговора си „във време по наш избор, когато преценим, че ще бъде най-полезен и най-ефективен“.

Френският президент, който преди време определи употребата на химически оръжия в Сирия за своя „червена линия“, заяви, че е една от целите му в Сирия е „да бъдат премахнати способностите на режима да извършва химически атаки“.

В същото време Макрон каза, че "иска да избегне ескалация".

„Франция по никакъв начин няма да позволи ескалация или нещо, което ще навреди на регионалната стабилност, но ние не можем да позволим на режими да мислят, че могат безнаказано да нарушават международните закони по възможно най-лошия начин“, каза той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна