Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: Концерт за цигулка от Марин Големинов

Марин Големинов

В зрелия си творчески период, през 1968/1969 г. композиторът Марин Големинов създава своя Концерт за цигулка и оркестър. По същото време се появяват и други негови важни за българската музикална сцена произведения като операта "Зографът Захарий", три симфонии, Концертът за струнен квартет и струнен оркестър, "Микроквартет" и др.

Премиерата на Концерта е на 1 април 1969 г. в Русе - в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни". Изпълнението е на цигуларя Боян Лечев, на когото е посветен, и Пловдивския симфоничен оркестър под палката на Добрин Петков.

Първото изпълнение в София е на 5 април 1971 г. със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев, отново с Боян Лечев като солист. В Златния фонд на БНР се пазят записи на творбата с цигуларя Дейви Ерлих и Оркестъра на Романска Швейцария под палката на Камен Големинов (1971) и на Георги Тилев с Русенската филхармония и диригент Румен Байраков (1974).

През ноември 2012 г., в рамките на Лондонския фестивал на българската култура, Концертът за цигулка на Марин Големинов прозвуча за първи път на британска територия, в изпълнение на West London Sinfonia с диригент Филип Хескет и солистка Деворина Гамалова.

В България творбата не беше свирена в последните 40 години. Публиката го чу благодарение на ентусиазма на цигуларя Марио Хосен през януари 2018 г. в София и през март - в Шумен, и така бе поставено началото на честванията на 110-годишнината от рождението на големия български композитор.

В рубриката "Български съкровища" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" внучката на Марин Големинов Лили Големинова разказа интересни подробности, които знае за създаването и изпълненията на Концерта за цигулка и оркестър на дядо си. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна