Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в България се опасяват, че европейското финасиране за регионите може да бъде намалено

Снимка: Здравка Маслянкова
Българските общини се опасяват, че европейското финансиране за регионите може да бъде намалено след 2020 година. Те са против такива промени в политиките на Европейския съюз за икономическо сближаване и селско стопанство, които биха довели до по-голямо съфинансиране. Това беше заявено във Велико Търново, където заседава Съветът на Европейските общини и региони.

Европа трябва да се сплотява, прилагайки един и същ подход на сближаване, посочи Фредерик Балие, генерален секретар на Съвета на европейските общини и региони. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, като председател на Националното сдружение на общините, определи като тревожни посланията, които идват от Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка по отношение на кохезионната и общата селскостопанска политика:

"Не може за двете най-важни политики най-оптимистичните сценарии да включват запазването на настоящия им дял на подкрепа, но при нови правила, включително промяна на интензитета на подпомагане, тоест увеличаване на размера на собственото ни финансиране".

Панов посочи, че за миналия програмен период българските общини са изпълнили над 4 300 проекта за 5 милиарда евро, от които 500 милиона евро е било самофинансирането. 57 на сто от проектите са били за водния сектор, 13 % за отпадъци, 8 на сто за градска среда и по 4 и 3 на сто съответно за образование и социални услуги. Към края на миналата година общините изпълняват над 1 200 проекта за 1,5 милиарда евро.

Електронното управление трябва да стане достъпно за всички граждани и бизнеса до края на тази година, когато се очаква системите и администрациите в цялата страна да заговорят на един език, посочи Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините:

"Не всички граждани искат да ползват и са готови да ползват електронни услуги. Все още над две трети от населението заявява, че би предпочело да получи документ на хартия и вярва повече на хартиения документ, от колкото на електронната услуга. Така че нашата работа като администрация наистина е в две посоки – от една страна ние да сме готови да предоставим тази услуга, от друга страна да мотивираме гражданите да я ползват." 

Във Велико Търново са генералните секретари и директорите на асоциациите на общините и регионите от 16 европейски държави. 

Още за дискусиите слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна