Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Мей единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор в Сирия

| обновено на 13.04.18 в 09:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде спряна употребата на химически оръжия в Сирия, съобщиха от кабинета на Мей. Двамата лидери разговаряха по телефона, след като министрите в Лондон дадоха подкрепа на Мей да предприеме ответни действия заедно със Съединените щати и Франция. Лондон и Вашингтон ще продължат да работят заедно, за да изготвят международния отговор, се посочва в декларация от кабинета на британския премиер.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви,че страната му може да предприеме въздушни удари. В интервю за телевизия ТеЕф1 Макрон обясни защо Франция е възможно да прибегне до подобна мярка: 

"Имаме доказателство, че е използвано химическо оръжие – става дума за хлор, от режима на Башар Асад в Сирия, с което той е преминал границата", заяви президентът на Франция Макрон.

Русия, чрез своя постоянен представител в ООН Василий Небензя отново призова САЩ и съюзниците им да се въздържат от военни действия. 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на ново извънредно заседание, поискано от Москва, за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Откритото заседание на Съвета ще започне в 10 ч. нюйоркско време (17 ч. българско).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна