Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предупреди, че US военен удар в Сирия може да доведе до война

| обновено на 13.04.18 в 01:34
Василий Небензя
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията около Сирия е много опасна, първостепенен приоритет е да се избегне американски военен удар, който може да доведе до война. Това заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от Франс прес. На въпрос дали има предвид война между Русия и Съединените щати, той отговори: "За съжаление, не можем да отхвърлим която и да било вероятност".

Шведската проекторезолюция за мисия за химическо разоръжаване в Сирия не е била обсъдена на тази среща. Според дипломатически източници този текст се отхвърля от САЩ, Франция, Великобритания и Холандия, защото не въвежда създаване на разследващ механизъм на предполагаемото химическо нападение от 7-и април в Дума.

Междувременно, Русия е поискала Съветът за сигурност да се събере днес, за да обсъди ситуацията в Сирия и заплахите за силови мерки спрямо Дамаск, прозвучали от страна на САЩ. Русия е поискала също така генералният секретар Антонио Гутериш да присъства на заседанието.

По-рано президентите на Съединените щати и на Франция – Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, заявиха, че решение за военни мерки срещу Дамаск още не е взето. Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за съюзниците си, но отхвърли възможността страната ѝ да участва във война. Италия също няма да взема пряко участие, заяви премиерът Паоло Джентилони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени