Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от София изработват "Мечтаната дреха" за абитуриенти от социални институции

| обновено на 13.04.18 в 11:51
Снимка: Лора Търколева

За втора година ученици от столичната Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, подкрепени от учителите си, ще шият дрехи за абитуриенти от социални институции. „Мечтаната дреха“ е името на проекта, по който 6 момчета и 5 момичета ще получат уникални облекла. Фирма спонсорира костюмите на момчетата, тъй като в училището нямат нужната машина за направата им. Дрехите на момичетата обаче ще създадат учениците, които сами намират и партньори, и спонсори. 

„Шием с любов, обличаме в щастие“ е мотото на групата храбри шивачи. Събират ги двама учители - Стойка Чакърова и Александър Гергинов.


"Обсъдихме с учениците идеята , обсъдихме различни каузи и накрая се спряхме -  заедно с тях, на тази идея, защото тя обвързва професионалното им направление с благотворителност" , обяснява Стойка Чакърова. Миналата година помогнали на абитуриенти от София и населени места близо до столицата. Сега проектът се разраства:  "Ние работим с различни институции в България, като имаме хора от региона, от Дупница, Самоков, Разлив. Може би догодина ще стигнем и до морето", казва Александър Гергинов. 

Комуникацията с институции и спонсори е изцяло в ръцете на децата. Общуват активно и с бъдещите абитуриенти, за да моделират и ушият дрехите им: 

"Всяко едно дете си има своята нагласа за това как иска да се види на бала и с всеки правим индивидуална връзка -  дискутираме, те показват снимки, това, което са харесали в Интернет, започваме да съветваме, те искат да променят, нещо ние оттам променяме и правим един модел", разказва Ралица Георгиева от 12. клас. Тя е един от двигателите на „Мечтаната дреха“ и част от менторите на по-малките. Въпреки че също завършва, мисли много по-малко за собствената си рокля, отколкото за дрехите, които ще дарят.

Повече за инициативата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна