Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Звиздич обсъдиха създаването на балканска авиокомпания

Снимка: БГНЕС

Създаването на балканска авиокомпания, която да свързва столиците на страните в региона, беше сред темите на разговор на премиера Бойко Борисов и босненския му колега Денис Звиздич, който е на посещение в София.

Звиздич заяви, че до края на годината Босна и Херцеговина очаква да започне преговори за членство в Европейския съюз. От София той още веднъж отрече в страната му да има радикален ислям.

"Босна и Херцеговина е светска държава. В цивилизационно, културно и в географско отношение принадлежим към Европа. Предотвратена е възможността за религиозен или друг вид радикализъм и бъдете сигурни, че ще бъдем част от международната коалиция за борба с радикализма".

Премиерът Борисов постави акцент върху инфраструктурната свързаност на страните от региона и осигуреното на този етап финансиране за съответните проекти. Борисов припомни, че преди година темата Западни Балкани не е била в дневния ред на Европейския съюз:

"Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е ЕС и НАТО. С общи усилия да убедим колегите в Европа, че не можем да казваме: "След 20 години ще приемем държавите от Западните балкани". Трябва да им дадем перспектива, и то реална".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна