Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските военни обвиняват Великобритания за "инсценираната" химическа атака в Сирия

Говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков
Снимка: БГНЕС

Руските военни заявиха днес, че разполагат с доказателство, че предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума е инсценирана по нареждане от Лондон, предаде АФП.

Говорителят на министерството на отбраната ген. Игор Конашенков каза в Москва, че армията разполага с „доказателство, което показва прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в района Източна Гута“. Той допълни, че Великобритания е казала на „Белите каски“, които са нещо като гражданска защита в държаните от бунтовници райони, да фалшифицират предполагаемата химическа атака в град Дума.

В сряда от руския Генерален щаб обявиха, че „Белите каски“ са инсценирали пред видеокамери химическата атака на 7 април срещу цивилни в град Дума.

Според сирийски медици и изявление на Световната здравна организация тя причинила смъртта на над 40 души, а стотици са пострадали.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че това е „още една постановка и в нея за замесени секретните служби на една държава, която сега е в челните редици на русофобската кампания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени