Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар най-рано през 2020 г.

Държавата ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните хора

Снимка: БГНЕС
Въвеждането на ваксина срещу варицела в имунизационния календар може да стане най-рано през 2020 година, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред обсъдените от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката промени са отпадане на една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, и създаването на Национална програма за профилактика на сезонен грип, която предвижда държавата да заплаща на противогрипните ваксини за хората над 60-годишна възраст.

Предложените промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, посочи д-р Ангел Кунчев. Целта им е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики.

Отпадането на една от реимунизациите срещу туберкулоза и срещу пневмококови инфекции е по препоръка на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни, че в много страни не се прави такава ваксина, в повечето имунизацията е еднократна. У нас до миналата година имунизацията и реимунизациите са били общо пет.

Друго направление е разработване на Национална програма за профилактика на сезонен грип - заплащане от НЗОК на ваксина срещу заболяването за хората над 60-годишна възраст. Тя обаче няма да е задължителна, а по желание на пациентите.

Експертният консултативен съвет обсъжда и включване в имунизационния календар на ваксинация срещу варицела в детска възраст. Д-р Кунчев посочи, че през миналата година са боледували 25 хиляди деца, има и два смъртни случая (на родители). По думите му, след въвеждането на имунизацията в САЩ, заболеваемостта е спаднала с 85%. Според експерта, по-добрият вариант е ваксината срещу варицела да не бъде задължителна.

Промените в имунизационния календар няма да бъдат въведени едновременно - още тази година може да отпаднат някои от реимунизациите, а ваксина срещу варицела може да бъде въведена след около 2-3 години, прогнозира още д-р Ангел Кунчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени