Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш предупреди за риска от "тотална военна ескалация" в Сирия

| обновено на 14.04.18 в 04:06
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.
Снимка: Ройтерс

До часове експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще започнат работата си в Сирия. Това заяви  по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН сирийският посланик в организацията. Той декларира, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да работят "прозрачно". 

За пристигането в Сирия на международните следователи по химическите оръжия потвърди и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и предупреди:

"Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол заплашват да доведат до мащабна военна ескалация."

На заседанието американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години конфликт, и подчерта:

"В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това. Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад."

Заседанието беше свикано в Ню Йорк по искане на Русия заради ситуацията в Сирия и заради заплахите на Съединените щати за евентуални въздушни удари там. 

Американският президент Доналд Тръмп все още не е взел решение за Сирия, добави Ники Хейли, както и подчерта, че не бива да се прибързва с военните действия:

"Не прибързваш с подобни решения. Ако го направиш ще сгрешиш. Искаме да сме сигурни, че имаме цялата информация. За да знаем ако направим нещо какво и как ще се случи и дали ще нарани някого."

Решението на сирийското правителство да използва отново химически оръжия означава, че то е достигнало "точката, от която няма връщане". Това посочи френският посланик в ООН Франсоа Делатр, според когото светът трябва да даде, цитирам,  "солиден, обединен и непоколебим отговор". 

От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция, се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.

"Войнствената реторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става, след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."

По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала "провокацията" с мнимата химическа атака в Източна Гута.

"Руското военно министерство има доказателство за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута. Знаем със сигурност, че между 3 и 6 април представители на т.нар. "Бели каски" са били притискани от Лондон да изпълнят по най-бързия начин планираната преди това провокация. Истинската цел вече е ясна на всички - да се провокират САЩ да извършат въздушен удар срещу Сирия", посочи Игор Конашенков.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс отрече Обединеното кралство да има връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия.
"Това е гротеска! Това е явна лъжа - една от най-слабите фалшиви новини, дошли от руската пропагандна машина! Но бих искала да използвам възможността и да заява категорично, че Великобритания не е и никога няма да бъде замесена в употребата на химическо оръжие". 
Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон са провели късно снощи телефонен разговор, по време на който са се съгласили да "продължат да работят внимателно" по отговор на предполагаемата атака с химически оръжия в Сирия. Това предаде Франс прес, като цитира съобщение на офиса на Мей. Говорител на "Даунинг стрийт" е уточнил, че двамата лидери ще работят заедно по международния отговор на, окачествената от него като "ужасна атака" в Дума.
Съединените щати обявиха, че разполагат с доказателства, че режимът на сирийския президент Башар Асад е осъществил атаката в контролирания тогава от бунтовници град на 7 април.Междувременно американски медии съобщиха, че се очаква скоро президентът Доналд Тръмп да направи обръщение към нацията във връзка със ситуацията в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна