Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: САЩ използваха инсценировка на химическа атака срещу цивилни, за да нанесат удар по Сирия

Вашингтон е предупредил Москва за ракетния удар, за да се избегнат жертви сред руските военни и цивилното население

| обновено на 14.04.18 в 19:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Съединените са използвали инсценировка на употреба на бойни вещества срещу мирното население, за да нанесат удар по Сирия. Владимир Путин припомни американското ракетно нападение срещу сирийската военна база „Шейрат“ точно преди година. Тогава поводът също беше употреба на химическо оръжие срещу гражданите, за което беше обвинен режимът на сирийския президент Башар Асад. 

Руският държавен глава окачестви действията на Съединените щати като агресия срещу суверенна държава и подчерта, че ударът е в нарушение устава на ООН и на нормите и принципите на международното право. По думите му, с действията си Съединените щати още повече задълбочават хуманитарната катастрофа, причиняват страдания на мирното население и провокират нова бежанска вълна. 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече неправомерни и неприемливи ракетните удари на Съединените щати и съюзниците им срещу Дамаск: „Ще стане дума за това как нашите партньори обясняват абсолютно неправомерните си и неприемливи действия“, каза Лавров на заседание на Съвета по външна отбранителна политика. 

Днес Русия свика и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Сирия след ракетните удари. 

Същевременно от публикувано в Туитър видеообръщение на американския посланик в Москва Джон Хънтсман стана ясно, че Вашингтон своевременно е предупредил Москва за целите на ракетния удар с цел предотвратяване на жертви сред руските военни и цивилното население. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна