Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на двудневна международна конференция за социална икономика

Бисер Петков: Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика

| обновено на 16.04.18 в 18:52
Снимка: БГНЕС

Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който до дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на международна конференция за социалната икономика:

"Чрез нови взаимоотношения в социалните договорености да вървим към по-добър и по-справедлив свят - свят, в който своето място, своя принос и своя просперитет има всеки човек. Отправна точка за това са неоспоримите цивилизационни постижения на европейското семейство - демокрацията, социалният диалог и стопанската инициатива. Тези ценности и тези инструменти за обществен просперитет вплитат брънките на социалната икономика, а тя е едновременно възможност и средство за гражданско участие, отговорност и дял в нашето устойчиво бъдеще".


"Социалната икономика е реалност и политика, която обогатява и допълва общия спектър на социални политики като интегрира предприемачеството, асоциира гражданите и работниците, солидаризира обществото и постига измерими социални ефекти. Нейната резултативност, както по отношение на икономическата активност на уязвимите групи от населението, така и по отношение на интегрирането на принципите на демокрацията отвъд традиционните форми са предпоставка за насочването на изрични и последователни усилия за изграждане и развитие на специална екосистема. България решително застава зад каузата на социалното предприемачество и социалната икономика и провежда активни действия за подобряване условията, които в най-голяма степен ще благоприятстват нейното развитие у нас, в рамките на Европейския съюз и в региона", допълни Петков.


Председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов каза, че в Европейския съюз има 2 милиона социални предприятия, в които e заета близо 6% от работната ръка на Съюза.
 

Във видеообръщение еврокомисарят с ресор "Вътрешен пазар, промишленост и предприемачество" Елжбиета Бйенковска акцентира върху ролята на социалната икономика:
"Тези действия са лесен достъп до финансиране, подобрен достъп до пазарите, да се приспособим към дигиталната икономика и новите бизнес модели. Ние трябва да промотираме важността на социалната икономика. Тя има изключително важна роля за създаване на бизнес среда, благодарение на която ще постигнем устойчив растеж". 

Форумът, който е двудневен, се провежда в резиденция "Бояна" в София. Той е от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Политици от Европейския съюз и от страните кандидат-членки, представители на социалните партньори, международни организации и организации на гражданското общество обсъждат как социалната икономика може по-добре да отговори на съвременните предизвикателства пред Стария континент. Основна тема са мерките за насърчаване на интеграцията на хората в неравностойно положение в обществото и на пазара на труда. Ще се обсъди и потенциалът на жените в социалната икономика, както и т.нар. "сребърна икономика", която включва всички дейности, услуги, комуникации, производства, които са проектирани или приспособени за хората над 50-годишна възраст и които целят удължаването на техния трудов живот.


Повече по темата може да научите от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна