Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подаването на документите за прием в първи клас в София

| обновено на 16.04.18 в 15:18
Снимка: БГНЕС

От днес започва подаването на документите за прием на деца в първи клас в столицата.

 

Родители, недоволни от новото изискване за уседналост по адресна регистрация - поне три години назад, сезираха Комисията за защита от дискриминация.

Въвеждането на уседналостта като втори критерий, тъй като първият и основен е близостта до училището, е в отговор на злоупотребите през предходните години с адресната регистрация и тази за месторабота, които се сменяха в последния момент, каза министърът на образованието Красимир Вълчев:

"Всеки един родител има възможност да кандидатства във всяко едно училище. Не е ограничен достъпът. Бих казал, че ние, като страна, имаме доста либерален режим в това отношение - всеки един родител да кандидатства на всяко едно място. Единственото, което прави е наредбата, е да дава привилегирован достъп до най-близкото училище. Проблемът е, че имаме неравномерно търсене. 

Критерият „близост“ според нас е безспорен, заради удобството, заради безопасността на придвижване, дори и заради облекчаването на трафика“, коментира министър Вълчев. Според него какъвто и критерий да бъде въведен - освен жребий, той може да бъде обявен за дискриминационен.  Всички деца ще бъдат приети, категоричен е просветният министър. В София първокласниците ще са около 12 000.

От Столичната община са заявили, че на територията на града ще се строят 4 нови училища, съобщи още Красимир Вълчев. Едно от тях ще е в Студентски град. На много места ще бъдат и достроявани училища. 

Повече по темата може да научите от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени