Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите декларираха приоритетите си за новия политически сезон

| обновено на 18.04.18 в 11:16
Снимка: БГНЕС

С декларации по приоритетите за новия политически сезон започна пленарното заседание на Народното събрание.

В началото на четвъртата сесия на този парламент председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов направи отчет на свършеното в предходната сесия и даде висока оценка за първите три месеца от Европредседателството на страната ни. Като най-голям успех той изтъкна срещата Европейски съюз - Турция във Варна. Цветанов обяви и приоритетите за ГЕРБ във вътрешен план:

"Създаването на условия за икономическо развитие и достоен живот на българите остава първостепенна задача на правителството и на управляващото мнозинство. Ресурси за постигането на тази цел виждаме в сферите на образованието, административната реформа, борбата срещу контрабандата, финансовите злоупотреби и тежката престъпност".

Голяма част от изказването си Цветанов посвети на критики по адрес на президента Румен Радев:

"Да се иска повече светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е в прожекторите на европейските лидери и институции, е просто израз на политическа неадекватност. Големите амбиции често се раждат от големите комплекси".

Ние пък се изкушаваме да си пожелаем вашите амбиции с БСП да не минират перспективата ни да бъдем част от силна и обединена Европа и НАТО и Западните Балкани да бъдат с нас. Защото големите амбиции често се раждат от големите комплекси, а у нас е достатъчно светло, господин президент, за да се вижда всичко това".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиерът Бойко Борисов да направи отчет за свършеното от страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз от трибуната на парламента. Приоритетите на социалистите са развитие на икономиката, производството и здравеопазването:

"Правим, уважаеми колеги, политика на парче, закони на парче и гарантираме на народа си живот на парче. Все повече ставаме икономика на услугите и все по-малко - икономика на производството, а още по-малко - на българското производство. На второ място, тази икономика да бъде обвързана трайно и дългосрочно с модерно, високотехнологично образование. Нов модел на здравеопазване, нова система, а не живот на парче".

Нинова призова за премахване на привилегиите на депутатите и не спести критиките към управляващите: 

"Кой българин работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната? Колко души в България почиват над 70 дни?".

Изказването на президента Радев за "тъмнината и корупцията" не беше подминато в политическите речи. Нинова посочи, че БСП иска тази сесия да бъде началото на решаването на проблема с паралелната държава, която за президента е "тъмнината":

"Онази тъмнина, в която стоят тези паралелни фигури, които дърпат конците на държавата".

В декларацията си "Обединени патриоти" се определиха за сериозен коректив на управлението. Повишаване на доходите, реформата в ТЕЛК и активната политика за българите извън страната остават основен приоритет за патриотите, подчерта депутатът Искрен Веселинов:

"Продължаваме да сме опора на едно правителство, което отстоява националните интереси, докато ги отстоява и докато изпълнява своята програма, дай Боже, за цял мандат".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посвети изказването си на препоръки и умерени оценки за водената политика във вътрешен и международен план:

"Визията за управление трябва да включва визия за реформите и целта на реформите. Този подход изисква нов тип управление и нова формула. Българските граждани очакват ясна програма за справяне с бедността, за реформи в образованието, в здравеопазването, в социалната и пенсионната политика. Движението за права и свободи ще продължи да подкрепя всяко добро решение в тази връзка".

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки не спести нападките си към президента Румен Радев и БСП, с чиято подкрепа е избран държавният глава:

"Да си създател на паралелната държава и в момента да имаш наглостта от трибуната да излизаш и да говориш срещу нея. И нека да помислим, че милиони българи живеят с по-малко пари, отколкото лидерката на една от партиите в парламента дава само за прически".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна