Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски филхармоничен оркестър за първи път в София



Предстоящото гостуване на китайския филхармоничен оркестър "Хингжу" беше представено в "Хоризонт до обед" от Калина Николова, Живка Маринова и Свилен Симеонов, както и в интервю на Калина Николова с цигуларя Нинг Фенг.

На 20-и април в София за първи път гостува китайски филхармоничен оркестър.

"Той носи един особен заряд и настроение. Концертът е в зала "България". Много харесвам китайския дух и настроение. Има 99 оркестранти на сцената. Зала "България" досега не е посрещала толкова многоброен оркестър. Впечатляващи са също диригентът и солистът", каза Калина Николова.

Живка Маринова уточни, че това не е първият оркестър, който ще посети България. Преди четири години друг оркестър е гостувал в Пловдив. Но за софийската публика това е първата подобна среща. 

Тя разказа също, че солистът Нинг Фенг е "млад цигулар, който буквално е израснал с цигулката в ръка. Преди да е навършил 40, той вече има 30 години аритистични изяви на почти всички европейски сцени. Голям любител и изпълнител на Чайковски и Бах."

В предаването се включи и Свилен Симеонов, който партнира с китайския филхармоничен оркестър.

"Оркестърът е сравнително млад. Той чества своя 10-годишен юбилей с концерта в София", добави Симеонов.

В звуковия файл можете да чуете целия разговор на Савелина Савова в студиото на "Хоризонт до обед", както и интервю на Калина Николова с Нинг Фенг.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна