Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkanella с Биг бенда на БНР и Николас Симион

Николас Симион: Аз се стремя да изграждам една архитектура на музиката

Утре, на 19 април, от 19.30 часа, джаз с балканско звучене ще се чува от Първо студио на Българското национално радио /БНР/.

Румънският саксофонист Николас Симион ще бъде солист в концерта „Balkanella“ на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев.

Николас Симион е музикант с издадени над 30 албума, чиито най-нови авторски произведения ще бъдат представени утре.

„Този проект „Balkanella“ е вдъхновение от фолклорната музика на Балканите. Естествено, малко джазирана музика, интересни ритми, разнообразни ритми, танцувални ритми, за сватба музика и т.нар. „турбо джаз“ - това е една силна, енергична, интензивна  музика.“, разказа Николас Симион в интервю за „Хоризонт до обед“.

„За да можете да правите джаз музика, вие трябва да познавате много добре различните музики, но преди всичко трябва да познавате традицията на вашата страна, културата, но след това трябва да имате и умението да импровизирате, и да комбинирате всичките видове и разновидности, и стилове, които се появяват. Аз се стремя да изграждам една архитектура на музиката. Като музикант мога да споделя, че 70 – 80 % е чиста импровизация“, сподели Симион.

Според Николас Симион създаването на музика всъщност може да се сравни със самия живот.

„Трябва да се оставите, дори и да има грешка, да се пуснете по течението по тези непознати земи и да вярвате, и да творите, да бъдете един създател. В крайна сметка музиката, която слушаме, трябва да представлява един организъм, т.е. едно цялостно състояние, което да излъчва“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Савелина Савова с Николас Симион в превод на Славена Илиева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна