Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждането на международна мрежа от суперкомпютри обсъждат на конференция в София

Българският комисар по цифровата икономика Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Идеите за изграждане на международна мрежа от суперкомпютри ще бъде обсъдена днес на конференция в София. В разговорите ще се включат българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и министър-председателят Бойко Борисов.

Целта на проекта е мрежата да осигурява обработка на данни, полезни за медицината, трафика, метеорологията и областите, които генерират изключително много данни.15 държави се очакват в консорциума. Очаква се инвестицията да е около 1 милиард евро, 486 милиона евро от които ще дойдат от Европейската комисия.

По думите на Мария Габриел, всяко евро, инвестирано в суперкомпютъра, осигурява средна възвращаемост 867 евро приходи и 69 евро печалба:

"Това, което на мен ми се иска, е да няма категории от държави членки. Искам да има достъп за малките и за средните предприятия. Искам да стане максимално по-бързо", подчерта Мария Габриел.

Проф. Стоян Марков, който участва в експертната група на сдружението за приложения за суперкомпютъра, обясни, че тези машини се ползват в различни области като автомобилостроенето или в разработката на лекарства:

"Едно изследване на английската Агенция за лекарствени средства показа, че за 10 години цената на разработването на лекарства се е качила от 200 милиона на милиард. Естествено е, че това прави лекарствата недостъпни за обикновените хора. Целта на супрекомпютрите е като се използва софтуер да се намалят разходите за разработване и резултатите досега показват, че разходите се намаляват между 3 и 11 пъти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна