Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще искат оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Христов се извини, че хора с увреждания не бяха допуснати в парламента

| обновено на 19.04.18 в 12:19
Емил Христов
Снимка: БГНЕС

Социалистите ще поискат оставката на заместник-председателя на парламента Емил Христов заради поведението на ГЕРБ по време на вчерашния протест на хората с увреждания и недопускането им в сградата на парламента.

Според БСП това е илюстрация на провала на управляващите в социалната им политика. Антон Кутев заяви:

"Ние видяхме обидата в очите на протестиращите. Тази обида не е грешка на охраната, а тип политическо поведение, осъществено този път лично от Вас. Затова въпросът за оставката Ви, господин Христов, е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ".

Емил Христов се извини от парламентарната трибуна за вчерашния скандал в Народното събрание, свързан с недопускането на хора с увреждания, като посочи, че той е показал "неприятното лице на българския парламент". Според Христов истината за случилото се не се знае от всички:

"Аз бях информиран за това, че група граждани са спрени на входа и не се допускат, без да зная, че те имат надлежно заявени и изпълнени пропуски. Още веднъж се извинявам на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината", каза зам.-председателят на Народното събрание.


Последва декларация от парламентарната група на ГЕРБ. Депутатът Спас Гърневски определи случилото се вчера като "активно мероприятие на БСП":

"Опозиционната лидерка засвири популистки на нова тънка струна с цел обществени манипулации", каза Гърневски.

Георги Свиленски от БСП го репликира с думите:

"Господин Гърневски, ако можете, напишете нещо друго, защото една минута парламентарно време струва на българските данъкоплатци 3 000 лева. Вие току-що загубихте 30 000 лева на българските граждани".


"С тази декларация, която я слушаме за десети път, няма как хората да ви повярват", добави Свиленски.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!