Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Георгиева: Притеснява ни предвиденото намаление на леглата в лечебните заведения

Пациентски организации против новата Национална здравна карта

Д-р Стойчо Кацаров: Новата здравна карта е реставрация на практика от времето на комунистическата държава

Снимка: БГНЕС


"С предложенията за нова Национална здравна карта се намаляват леглата с близо 6000. Това е една пета от леглата и наистина това е притеснително". Това каза в интервю за предаването „12+3“ Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб".

"В съобщението от Министерството на здравеопазването е обяснено, че приемането на Националната здравна карта ще даде възможност на НЗОК да упражнява правото си на избор с кои лечебни заведения да сключи договори. А правото на избор на пациентите къде е? Тези легла са разпределени по области. По Конституция и по закон пациентът може да се лекува навсякъде, но той има разпределено легло на територията на областта, в която живее, а ако иска да отиде в друга област, или ако свършат леглата в неговото най-близко лечебно заведение – какво правим тогава? Къде е гарантираният достъп и къде е правото на избор на пациента? Той ще бъде принуден или да отиде в друг град, в друга област, ако по-спешно се нуждае от лечение, или да остане да чака в лист на чакащи за следващ месец, когато ще се освободи легло за него", обясни тя.

"Вместо държавата да влезе в ролята на контролиращ орган, да внимава как се изразходват нашите средства, тя се опитва да въведе някакви лимити, които ще ни затруднят", посочи Георгиева и добави: "Очакваме Министерството на здравеопазването наистина да направи едни реформи, които да бъдат в полза и в интерес на пациента, т.е. да се цели ефективност от лечението, да се търси излекуване, а не да се търсят рестрикции, за да се намали бюджетът".

До 30 дни предстои да бъде публикувана здравната карта и след това да има обществено обсъждане. Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването новото предложение е същото като старото. Прилагането на здравната карта ще намали достъпа на пациента до болнична помощ и ще увеличи размера на доплащането, категоричен е Кацаров и обясни:

„По същата методика е направена. Няма никаква разлика от предишната. Хората се объркват, защото се говори за легла. Става дума за лимит върху броя на болните, които болницата може да отчете към НЗОК. Този лимит е намален двойно. От една страна общият брой на пациентите, които могат да бъдат отчетени, е намален с 6000 - това са леглата. От друга страна е намален 3 пъти броят на пациентите, които могат да бъдат отчетени по клинични пътеки, изискващи трето ниво на компетентност. Имаме двоен удар върху отчитането на пациентите към НЗОК от страна на болниците, двойно намаление. … След като НЗОК ще плаща по-малко, въпросът кой ще компенсира това намаление на плащането е риторичен - единственият, който може да го компенсира е пациентът“.

Кацаров подчерта, че в комисията здравната карта е гласувана единодушно. Според него обаче тази здравна карта е „реставрация на практика от времето на комунистическата държава“.

Мненията на Пенка Георгиева и д-р Стойчо Кацаров чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна