Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Закуска в ателието“ – изложба на Атанас Хранов в галерия „Ракурси“

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова

На 17-и април в галерия „Ракурси“ се откри изложбата на художника любител на пътешествията Атанас Хранов, озаглавена „Закуска в ателието“. За нея писателят и поет Александър Секулов споделя: „Закуска в ателието“ е заглавие, което привидно успокоява драматичната тревожност в картините от новата изложба на Атанас Хранов. Бавният вятър на носталгията и копнежа от предишните творби е заменен от внезапно отворени процепи в пространството, от резки замахвания на четката, от частично маркирани силуети на сгради и хора. Непозната страна на таланта си показва в тази колекция Атанас Хранов: способност да изживява и показва разпъването на човешкото битие между страданието и утехата. Закуската в ателието на съзнанието е опит на художника да преодолее забравата, да надмогне умората, да запали отново кандилото на вярата, да намери чистия звън на думите, да ни подари блясъка на света.“ Изложбата беше открита от Светлозар Желев.

Атанас Хранов е завършил Националната художествена академия със специалност „Дърворезба“ при проф. Антон Дончев. Понастоящем живее и работи в Пловдив. Има над 60 самостоятелни изложби; негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, както и на други музеи в страната, и на частни колекции в България и чужбина. Често изложбите му са посветени на определени пътешествия, но за експозицията в галерия „Ракурси“ художникът споделя, че е по-скоро свързана с духовно пътуване.

Изложбата продължава до 4-ти май.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.