Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Божанов: След реформата на регистрите – от сегашните 17 797, трябва да останат 42

Снимка: Илиана Райчева

След предстоящата регистрова реформа в България от съществуващите 17 797 регистри в момента трябва да останат 22 обединени и 20 централизирани. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Красимир Божанов, директор на Дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет, по повод на концепцията и Пътната карта за регистровата реформа в България, които ще бъдат представени на конференция днес. Тези два документа са разработени в изпълнение на най-мащабния проект за административна реформа, финансиран с европейски средства.

Много от съществуващите в момента регистри се дублират, а 10% от всички се поддържат без нормативно основание. 20% съществуват само на основание на подзаконов нормативен акт.

"Един от най-големите проблеми пред реформата е, че имаме изключително голям брой нормативни актове на законово и подзаконово ниво, които изискват от самите администрации, независимо от добрата ни воля, да изискват от гражданите да предоставят удостоверителни документи, които би трябвало да могат да се съберат по служебен път данните. При регистровата реформа също има цял пакет от законодателни мерки, които тепърва трябва да бъдат разписани, защото ние сме в началото на формулирането на необходимостта от тези мерки. Няколко законови дефиниции трябва да се изменят. Дори самата администрация не знае какво е регистър. Тази бройка от почти 18 хиляди много драматично се разминава със самооценката", обясни Божанов.

По думите му, е необходимо всички принципи за съставяне на регистри трябва да се разпишат в законодателството: "В момента никой от нас не знае по какъв повод която и да е администрация иска достъп до данни, имали необходимост и правни основания за това нещо. Всички тези принципи ще бъдат записани в законодателството. Всички последващи мерки за регистрова реформа би трябвало да се базират на тези принципи. Затова и Пътната карта, която ще бъде представена, е свързана с различни етапи, като първи етап е точно подготовката на системата – законодателни изменения, планиране на мерките, идентифициране на регистри, които трябва да се дигитализират".  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна