Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралф Трап: Все още могат да бъдат намерени доказателства за отровно вещество в Дума

Дума, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доказателства за употребата на отровно вещество в сирийския град Дума все още могат да бъдат намерени, ако учените бъдат допуснати до мястото на атаката. Това заяви в интервю за „Събота 150“ бившият експерт от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ралф Трап.

„Зависи какви са веществата. Най-вероятно става дума за хлор или зарин. Ако става дума за хлор, вероятно той вече ще е изчезнал, но ще има следи от реакции, предизвикани от него. Заринът остава много по-дълго време, няколко седмици след инцидента“, каза експертът.

Заради предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума преди седмица САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по обекти, свързани с производството на химически оръжия. Режимът в Дамаск и Русия отричат да е имало химическа атака и осъждат ударите в Сирия.

Междувременно експерти от германския Бундестаг заявиха в становище, че нанесените удари в Сирия противоречат на международното право.

„Използването на военна сила срещу държава, за да се накаже тази държава за нарушаването на международна конвенция, нарушава забраната за прибягване към насилие, която е част от международното право“, твърдят юристите на Бундестага в отговор на въпрос на радикалната лява партия „Левицата“, която осъжда военната операция.

Цялото интервю на Марта Младенова, излъчено в предаването  „Събота 150“ може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!