Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 10 души са убити на протестите в Никарагуа

| обновено на 21.04.18 в 15:26
Демонстранти протестират по уличите на столицата Манагуа в петък.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу промени в системата за социално осигуряване, съобщи в петък вицепрезидентката Росарио Мурильо, като изтъкна стремежа на кабинета да поднови диалога, предаде БТА.

Мурильо нарече демонстрациите „размирици“, организирани от хора, целящи „да разрушат мира и хармонията“, съобщи АФП.

По-рано Ройтерс съобщи за най-малко трима загинали, като се позова на Червения кръст.

Близо 80 са ранените по време на тези протести - най-бурните, откакто Даниел Ортега пое властта в страната преди 11 години, отбелязва АФП.

Според Комитета за защита на журналистите с централа в Ню Йорк сред пострадалите има най-малко деветима журналисти. Ройтерс посочва, че насилието, водещо до жертви, засилва натиска върху лявото правителство.

В Никарагуа вчера имаше протести за трети пореден ден срещу реформи, които увеличават осигурителните вноски на работодателите и работещите, намалявайки пенсиите. Според Мурильо правителството е готово да обсъди тези мерки и днес президентът Даниел Ортега се очаква официално да заяви, че „диалогът остава открит“ и „всички теми са на масата“.

Лидерът на основното работодателско сдружение Хосе Агери призова по-рано да се избегнат "по-нататъшни кръвопролития" и да се подновят дискусиите. Същевременно той подкрепи демонстрантите, отбелязва АФП.

В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж бе застрелян в Типитапа, североизточно от Манагуа, а 48 души получиха медицинска помощ, напомня Ройтерс.

Бивш лидер на лява партизанска групировка, обвиняван от критиците, че иска да установи семейна диктатура, Даниел Ортега е президент на Никарагуа от 2007 г. Неговата политика, която е смес от социализъм и пазарна икономика, осигури на централноамериканската страна солиден икономически растеж, допълва агенцията.

В същото време социалната реформа, която според правителството е необходима за фискалната стабилност, предизвика остри реакции, съпътствани от насилие.

Четири местни телевизии, излъчвали пряко протестите, бяха спрени от ефир.

„Това е протест, който идва отдолу, а не от политическа партия. Според мен правителството не бе предвидило такава реакция“, коментира пред АФП политологът Оскар Рене Варгас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени