Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салах Абдеслам получи 20 години затвор от съда в Брюксел за стрелба по полицаи

Осъдените Салах Абдеслам (вляво) и Софиен Айяри
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийски съд осъди Салах Абдеслам - последният  оцелял нападател от атентатите в Париж през ноември 2015 г., заради престрелка в Брюксел, довела до ареста му.

Абдеслам (28 г.) и друг обвиняем по случая - Софиен Айяри (24 г.), получиха по 20 години затвор.

Съдът ги призна за виновни заради престрелката с полицаи при ареста им в Брюксел през 2016 г., която беше квалифицирана като „опит за убийство от терористичен характер“. Четенето на присъдата отне близо 3 часа, тъй като досието бе 80 страници.

Абдеслам бе заловен преди 2 години след престрелка с полицаи в брюкселското предградие Форе, в която участвал и Айяри. Те откриха огън срещу полицаи, които идват да направят обиск в апартамента им Брюксел. Третият, за  когато се предполага, че е бил координатор на атаките на 13 ноември 2015 година в Париж, е убит докато прикрива Абдеслам и Айяри.

Двамата ще трябва да заплатят и 315 000 евро на сериозно ранения при престрелката преди 2 години полицай, 142 хиляди на белгийската държава и суми между 10 и 15 хиляди евро на другите пострадали полицаи.  И двамата не присъстваха в залата. 

Адвокатът на Абдеслам Свен Мери заяви, че ще го запознае с решението на съда, а клиентът му ще реши дали да обжалва. Това е първата присъда, произнесена до този момент срещу единствения оцелял атентатор във Френската столица. 

При атентатите в Париж преди 3 години бяха убити 130 души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна