Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна нощ на книгата в библиотеката във Враца

Снимка: РБ "Христо Ботев", Враца
Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца се включва в Световната нощ на книгата за четвърта поредна година. Работното време няма да приключи в 18:00 ч., а вратите ще останат отворени до 22:00 ч., каза директорът на институцията Силвия Врачовска:

"В залите на библиотеката могат да се разменят книги, да участват в забавни игри с интересни игри, среща с автори и много настроение. Официалното откриване на Нощта на библиотеката ще бъде от 18:00 ч. със спектакъла на театрална група "TЕМП", които ще представят „Шекспирови сонети“. След това, всички гости ще могат да се включат в играта "Познай книгата от филма". След като открием всички загадки, най-малките ни приятели ще се впуснат в играта "Приказкословица" в Детския отдел. Най-голямата изненада за приятелите на книгите е гостуването на един от най-нашумелите съвременни писатели Радослав Гизгинджиев и новата му книга- „Повече от любов”. Това ще се случи в Обща читалня около 19:00 ч. По традиция Нощта ще завърши с прожекция на български филм. Тази година това ще е „ХII а”. Вземете със себе си книга, любим човек и елате заедно да се запознаем, да споделяме, да се забавляваме".

23 април се отбелязва по цял свят като Световен ден на книгата и авторското право от 1995 г. с решение на ЮНЕСКО. Световната нощ на книгата – „най-голямото масово подаряване на книги”, е инициатива, насърчаваща четенето и начин любимите ни книги да достигнат до нови читатели.

Световната нощ на книгата за първи път е празнувана в Обединеното кралство и Ирландия през 2011 г. на 5 март. Празникът е преместен на 23 април през 2012 г.

Входът е свободен за всички посетители. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна