Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще разследва държавната помощ за "Алиталия" в размер на 900 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският антимонополен регулатор ще разследва дали решението на властите в Италия да предоставят 900 млн. евро на намиращата се в сериозно финансово затруднение компания "Алиталия" е в нарушение на правилата в ЕС за държавна помощ, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че "Алиталия", в която „Етихад еъруейз“ държи 49% от акциите, беше поставена през май 2017 година под управлението на синдици, с оглед на изпадането ѝ в несъстоятелност, и от тогава насам се намира в процедура за евентуална нейна продажба.

Тогава (през май 2017-а) италианските власти предоставиха на превозвача мостов заем за 600 млн. евро, който в последствие беше увеличен с 300 млн. евро през миналия октомври.

От Европейската комисия посочиха, че ще бъде разследвано дали предоставените от италианските власти заеми за общо 900 млн. евро представляват държавна помощ и дали отговарят на европейските правила за оказване на подкрепа за фирми, намиращи се в затруднение.

Текущата позиция на Комисията е, че заемът би могъл да представлява държавна помощ, като ЕК също така изразява загриженост, че продължителността на кредита надвишава максимално допустимите 6 месеца за спасителни заеми, според правилата в рамките на ЕС.

Ако европейският антимонополен регулатор установи, че тази помощ е била незаконна, ЕК може да нареди на властите в Италия да възстановят изразходваните средства.

"Алиталия" се намира в процедура по продажба, като на този етап има интерес за покупка от няколко места, включително от нискотарифния превозвач "ИзиДжет" (EasyJet), който желае да участва в консорциум, от "Дойче Луфтханза" (Deutsche Lufthansa AG) и вероятно от друга нискотарифната авиокомпания в лицето на "Уиз Еър" (Wizz Air Holdings). Различни медийни източници сочат като потенциални кандидати за "Алиталия" и компании като Air France-KLM, Delta Air Lines Inc. и Cerberus Capital Management LP, но като част от предложен от EasyJet консорциум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна