Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР не разполага с информация за пострадали българи в Торонто

| обновено на 24.04.18 в 08:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента Министерството на външните работи (МВнР) не разполага с информация дали са пострадали български граждани при нападението в Торонто, при което загинаха десет души, а 15 бяха ранени, след като мини ван се вряза в хора в оживен централен район на града.

Генералният консул на Република България в Торонто Петър Крайчев се е свързал с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Към момента органите на реда не предоставят никаква конкретна информация, като поемат ангажимент да информират незабавно, в случай че инцидентът по някакъв начин засяга български граждани.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" живеещият в Канада българин Красимир Гаджоков разказа, че все още има много въпросителни около мотивите на извършителя:

"Няма много информация. Според мен мишените не са били конкретни, а той не се е целил в някого. Той е карал в продължение на повече от километър по най-оживената улица в Торонто. Тя разделя града на две и е много дълга улица. Продължава дори извън града. Много натоварена на това място, където става. Доста дълго време е продължило. Един километър той е карал. Значи това са няколко пресечки със светофари, доста оживено движение на коли и на хора по тротоарите. Това всъщност е неговият център, който е много развит. В него има особено много жилищно строителство. Има много бизнеси".

"Шофирането с около 50-60 км/ч за този район е сравнително голяма скорост", уточни Гаджоков и съобщи, че полицията е реагирала сравнително бързо - около 21 минути след подаването на първия сигнал е арестувала нападателя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени