Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Алексиева: Тестът за готовност за 1-ви клас няма да влияе на приема в училище

Снимка: Росица Михова

Няма нужда да има напрежение за теста, който оценява готовността на децата за постъпване в първи клас. Това каза в интервю за предаването „12+3“ изпълнителният директор на Асоциация „Родители“ Яна Алексиева по повод промяната в Наредбата за предучилищното образование, публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Според Наредбата децата, завършващи предучилищна група, ще трябва да държат тест, който ще оценява тяхната готовност за постъпване в училище в първи клас. Тестът ще се провежда от учителите в предучилищните групи, а резултатите от него ще се вписват в Националната електронна информационна система.

„Това, което ние прочитаме в Наредбата, по-скоро става въпрос за едно универсално предложение за това да се проверят всички деца до какво ниво са стигнали училищна готовност. По наши наблюдения и работа с детски градини до момента - във всяка една на финала на подготвителната група, преди детето да отиде в първи клас, има такъв тип изпит или проверка. Така че към момента разчитаме предложението като нещо, по-скоро позитивно, че ще вървим към едно универсално създаване на инструмент, който се надяваме да бъде и качествен, и да даде ползата и насоката за детето и за родителите“, обясни тя.

Изрично е казано, че идеята на теста не е да повлияе на приема на детето в първи клас, каза Алексиева:

„По-скоро идеята е да не го гледаме като оценка, а като качествена обратна връзка за това до тази 6-7 годишна възраст докъде е усвоило материала детето, къде може да се наблегне, за да се усвои ресурса, къде може да се обърне повече внимание, защото детето има някаква дарба или се справя изключително добре с нещо“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна