Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветите награди „Стоян Камбарев“ ще бъдат връчени на церемония на 30 април

БНР Новини
Снимка: kambarev.org

Традиционната вече Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ предстои да бъде връчена след броени дни. Така за девета поредна година отличието, носещо името на изтъкнатия театрален режисьор, напуснал ни твърде рано, ще бъде присъдено на млади творци от различни области на изкуството.
Кой от номинираните е най-достоен да получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричната премия от 3000 лева, става ясно след тайно гласуване на журито, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев“ – водещи имена в културния и в обществения живот на България.

Официалната церемония по връчването на наградата ще се състои на 30 април в едно от новите арт пространства в София – „Сити Марк Арт Център“, с участието на Михаела Филева, Искрен Тончев-Искрата и Мария Славова, която е миналогодишният лауреат на престижното отличие и бивша солистка на Детския радиохор на Българското национално радио.

В центъра на спектакъла ще бъдат петимата млади таланти, номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година: писателят Кристиян Малинов, актрисата Патриция Пъндева, стрийт арт художникът Виктория Георгиева-MOUSE, пианистът Светослав Тодоров и тандемът Mixed Motion Project, съставен от Илко Илиев – фрийрънър, каскадьор, и Марин Кафеджийски – оператор и фотограф.

Най-важното е, че всички номинирани получават много парични и предметни награди, както и сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на церемонията, а именно – реализацията на мечтите и арт проектите на младите и талантливи български творци, подчертава актрисата Деси Тенекеджиева – председател на Управителния съвет на фондация „Стоян Камбарев“. В „Артефир“ тя представи петимата номинирани за тазгодишната награда.





Снимка: kambarev.org
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени