Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ганев: Ефект от неудържима инфлация не е наблюдаван в нито един от случаите на приемане на еврото

Георги Ганев
Снимка: БГНЕС

Приемането на еврото няма да доведе до драстично повишаване на цените на стоките и услугите, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" икономистът Георги Ганев. Ефект от неудържима инфлация не е наблюдаван в нито един от случаите на приемане на единната европейска валута, допълни Ганев:

"19 пъти досега в историята на човечеството, не е само в Италия, еврото е било приемано за национална валута от страни, които преди това са имали собствена валута. 19 пъти няма инфлация. Ако някой развие аргумента, че България е някаква абсолютно уникалната ситуация, която никога не е съществувала и никога повече няма да се повтори и само в България ще има увеличение на цените, трябва да се аргументира защо единствено в България ще се случи, след като 19 пъти не се е случило досега. Има някакъв съвсем краткотраен ефект върху цените от въвеждането на еврото, защото цените в националната валута трябва да се разделят на някакво странно число. В България - на 1,95583. След това ще се наложи някакво закръгляне и винаги бизнесите, естествено, предпочитат да закръглят към стотинките нагоре надолу. В рамките на половин година след въвеждането на еврото цените са точно там, където са щели да бъдат и без да се въведе еврото".

Ганев изтъкна, че нищо в страната няма да се промени след влизането ѝ в механизма ЕRM-2, тъй като у нас от години е въведен валутен борд. 

В момента покупателната способност на българите е около 50% спрямо средноевропейската, каза още икономистът, който се позова на свои лични изчисления. През 1999 г. тази покупателна способност е била около 27% от средноевропейската. Според него това съотношение ще се стопява в умерени темпове.

От 13.30 часа започва гражданският диалог за приемане на еврото в България с участието на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който може да проследите на сайта на БНР. Най-интересната част от него ще предадем пряко по "Хоризонт" след 14.00 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени