Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзикълът „Изяж ме“ на Илина Перятнова в кино "Влайкова"

Илина Перянова
Снимка: БНР

Участвалият на над 60 фестивала мюзикъл „Изяж ме“ може да бъде видян отново в неделя, 29 април, в кино "Влайкова" в рамките на проекта „Кинематограф“

Илина Перянова -  сценарист, продуцент и режисьор сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ сподели, че намирането на средства за късометражно кино в България „все още е много сложно“:

„Ако има интерес за инвестиции, той е по-скоро към пълнометражно кино, защото то при всички положения отива на голям екран и има повече такава възможност за публика. Има и друг момент, аз от известно време се борим за промяна на Закона за меценатството, който е изключително важен, за да може хората, когато инвестират в един филм, да не плащат отгоре на всичкото данъци за това нещо“.

В Естония, където Перянова е писала дипломната си работа, хората са много отворени към идеята да се включват в късометражни проекти и макар финансовите средства да не са много, десетки спонсори осигуряват материални неща като дрехи или помощ с кетъринг.

Филмът говори за храната, която ядем, но и за жената като обект и жертва, обясни Перянова:

„Изяж ме“ говори за това, което ядем, за това, че изключително много изхвърляме храна и по някакъв начин как това, което ядем, влияе върху взаимоотношенията ни. Бих казала, че филмът сочи с пръст едно все още патриархално общество, в което жената е като обект, който държи да бъде винаги във форма, слаб.

Прави ми впечатление, че в балканските държави, в България това е изключително изострено все още. Тука жената е поставена в една такава позиция, че ако тя не е красива и хубава, няма да е успешна. Какви умения има, това няма много значение“.

Филмът е изключително контрастен и работи много върху парадокса. Според авторката, хората, които изключително разчитат на реализма, трудно възприемат филма ѝ, защото е много кабаретен. В главните роли са Луиза Григорова и Найджъл Барбара. Музиката е на Евелина Горчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна