Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на отбраната изрази надежда до края на годината да бъде сключен договор за новите изтребители

Ген. Андрей Боцев
Снимка: БГНЕС

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да бъде подписан договорът за нов изтребител:

"Моето много голямо желание е до края на годината, ако можем, да сключим новия договор за нов изтребител, защото, за да стигнат оперативна съвместимост, са необходими над 3 години. Ние не поставяме срок на правителството, но държим колкото се може по-бързо да се сключи договорът", изтъкна началникът на отбраната. Той посочи още, че до края на годината вероятно няма да бъдат ремонтирани всички изтребители МиГ-29:

"Не, не очаквам до края на годината всички самолети да се вдигнат, но част от тях да бъдат приведени в готовност и поддръжка, за да могат нашите пилоти да натрупат необходимия нальот през годината и да са готови да поддържат и нормално "еър-полисинг", каза ген. Боцев.

Вчера правителството одобри допълнителни разходи 26 млн. лв. по бюджета на военното министерството за ремонт на самолетите МиГ-29.

Ген. Боцев посочи още, че България вече е изпратила своя национален план за присъединяване към PESCO. 

Председателят на Военния комитет на ЕС ген. Михаил Костаракос каза на днешния дебат: "ЕС среща многообразни предизвикателства и рискове, идващи най-вече от източното-южно направление. Предизвикателство от страна на Русия, вълните от мигранти, нахлуващи през нашите южноевропейски граници, съчетани с кървавите атентати – това накара гражданите да се чувстват несигурни. ЕС в тази ситуация разглежда сътрудничеството и интеграцията като единствен възможен начин да продължим напред. България е една от държавите в ЕС, изложена както на предизвикателствата от изток, така и на тези от юг, а въз основа на своя опит играе жизненоважна роля по време на своето Европредседателство". 

Подробности чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени