Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Музикалната вечер на програма „Христо Ботев” – документални записи от Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, 2018 г.

петък, 27 април от 19.20 часа

Снимка: архив

Много от концертите на фестивала „Мартенски музикални дни” излъчихме директно по програма „Христо Ботев”, но и много ценни музикални събития останаха „неекспонирани” в ефира. В предаването представяме:
• Примариусът на струнен квартет „Фрош” Негина Стоянова за сътрудничеството на формацията с големия български творец Васил Казанджиев. Премиера в ефира – Седмият квартет на композитора. И още музика от концерта на квартет „Фрош” в Русе: две танга от Астор Пиацола из цикъла Five tango sensations, които изпълняват заедно с Красимир Щерев (акордеон).
• Дебют на „Мартенски музикални дни” на дуото Зефира Вълова (барокова цигулка) и Явор Генов (архилютня). От програмата им „Сонати Alla Romana. Забравени майстори на Вечния град” избрахме Соната № 10 от Джовани Стефано Карбонели и Шакона от Карло Амброджо Лонати.
• Мария Дуканова, директор на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе за уникалния проект Русенски фестивален оркестър. Под диригентството на Емил Табаков оркестърът, съставен от възпитаници на училището, разпръснати у нас и по света, музицира за четвърти път на фестивала – тази година с две програми. Своите емоции от участието в проекта споделят някои от музикантите. Ще чуете бисови пиеси от първия концерт (на 29 март) и Симфонична картина „Порги и Бес” от Джордж Гершуин с аранжимент на Роберт Ръсел Бенет (от втория концерт на 1 април). В изпълнението на сюитата на американския композитор към Русенския фестивален оркестър се включват Саксофонен квартет Signum и мултинационалния младежки ансамбъл на Татяна Колева Youth percussion pool.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени