Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се крие в джоба на Джобен фестивал 2018

Изложба с минимален брой произведения, кратки театрални и музикални форми. Това е само част от „менюто“ на Джобния фестивал, който е на прага на своето поредно издание - тази вечер и през уикенда. Организаторите му го наричат фестивал за клипово изкуство или онова, което може да се побере във вашия джоб. Фестивалът е отворен за творци от всички сфери на изкуството с единственото условие - артистичният продукт да не е по-дълъг от 30 минути за представленията, пърформансите, филмите, литературните четения, танцовите и музикални произведения. За изложбите на скулптури, фотографии и картини е важно да са най-много пет на брой. Фестивалът се прави два пъти годишно, тъй като има много желаещи участници, които трудно се побират в джоба на едно издание.
 

Хората стават все по-забързани и творците се адаптират към това, започват да изразяват себе си във все по-кратки форми, за да могат да задържат вниманието на публиката, разказа пред „Хоризонт“ директорът на фестивала Светослав Николов:

„Тази година преобладават документалните филми. За първи път ще има документален пътепис, който разказва за духовната връзка между Франция и България, за катарите и богомилите. Уебсериалът „Да се изгубиш нарочно“ пък разказва историята на трима тийнейджъри, които са на крачка от навлизането си в сериозния живот и последното си свободно лято посвещават на обиколки из непознати кътчета на България. Край Ателие „Пластилин“ на ул. "Цар Симеон" №48 в София - традиционно място за представяне на фестивалните форми, предстои и пресъздаването на историческа битка между викинги и българи".

Започнахме прекалено много да ставаме сериозни, имаме нужда малко повече да се радваме на самия живот, а културата помага за това, смята Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна