Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент поиска оставката на премиера

Президентът Клаус Йоханис (вляво) и премиерът Виорика Дънчила (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че оттегля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката ѝ насред спор за преместване на посолството на страната в Израел, предаде АФП.

„Госпожа Дънчила не е подходяща за премиер на Румъния и в резултат на това правителството става тежест за Румъния. Затова публично призовавам за оставката на госпожа Дънчила“, каза Йоханис в кратко изявление.

Той посочи секретен меморандум, приет от правителството миналата седмица за преместване на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Той се обяви срещу този ход и каза, че не е информиран за него.

Йоханис заяви, че г-жа Дънчила, която преди 3 месеца стана първата жена премиер на Румъния, е „предпочела да изпълнява партийни заповеди“. Той я повикал на разговор днес, но тя е казала, че няма да отиде.

Президентът няма правомощия да уволни премиера, но неговото искане ще окаже натиск върху правителството, посочва БТА.

В края на миналата седмица лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня съобщи, че правителството е приело меморандум за преместване на румънското посолство в Йерусалим. Премиерът Виорика Дънчила потвърди, а по-късно стана ясно, че документът е секретен.

Йоханис, който смята, че президентът отговаря за външната политика, заяви, че не е бил информиран за решението за преместване на посолството и го определи като „лишено от солидни основания“.

По-рано тази седмица Дънчила и Драгня, който е и председател на Камарата на депутатите, направиха двудневно посещение в Израел, за което бе съобщено в последния момент. Президентът заяви, че тази визита е била изпълнена със „странности“ и обвини правителството в секретомания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени