Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Искането на Пламен Георгиев за повече правомощия крие политически и диктаторски амбиции

Снимка: БГНЕС


„Нормално е в края на мандата, когато се направи равносметка на свършеното и проблемите, тогава в доклад да се предложат препоръки за промени. Когато някой в началото на работата си прави това – това е неадекватно и крие политически и диктаторски амбиции“. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Александър Кашъмов – директор на Правната програма на Програма „Достъп до информация“, относно искането на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба, Кашъмов коментира:
     

„Той беше съвсем наскоро избран за председател на тази комисия след публично изслушване. Много се надявам, че той е прочел закона и се е подготвил по него, преди да се кандидатира за председател. Най-вероятно той е знаел какви са правомощията на комисията“.

Кашъмов изказа мнение, че това искане не само не е логично, а е и опасно за демокрацията, защото „така са се родили големите диктатори на човешката история“.

 „Основаната задача на комисията е да осъществява превенция, да се фокусира върху конфликта на интереси, прозрачността на публичните фигури и това, което е малко нетипично за българския закон – да се занимава с конфискация на имущество и обезпечаване на такова имущество. Тя няма правомощия да се занимава с разследване на престъпления и да извършва т.нар. процесуално-следствени действия, каквито и да са те. Задържането на хора е част от процесуално-следствените действия“.

За задържането на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, Александър Кашъмов смята, че на този етап това изглежда нормална акция, с изключение на това, че човек с белезници часове наред стоя на публично място и да бъде сниман. Според него вторият проблем е, че има представители на антикорупционната комисия на заградени места, на местопрестъпления, места, предназначени за оглед и за процесуално-следствени действия. Според него това може да компрометира самите наказателни производства. 

„Това, което виждаме, е вероятно с една абсолютно празна рекламна цел там да ходят служители, чиято работа не е ясно каква е по тези места. … Притеснява ме това, че прозират някакви лични амбиции, че тази личност едва ли не е незаменима, че не може да работи полицията без нея, прокуратурата, ДАНС. Това са много притеснителни претенции. ... Работата на председателя на антикорупционната комисия не е да бъде политик, не е да се прави на законодател, нито да предлага законодателни промени, защото той не е влязъл с листата на някоя партия, за да се занимава с политика. Неговата работа е да започне да изпълнява функцията си на председател на тази комисия, която се очаква от българското общество с повишено внимание, както и от ЕС. До момента виждаме единствено празна реклама, стойки пред камерите. Хората искат да видят тази комисия да заработи“, коментира още Александър Кашъмов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна