Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Киров: Личният лекар може да поставя инжекции, но има редица изисквания

Личният лекар може да поставя мускулни и венозни инжекции на пациентите, но има редица изисквания. Това каза пред „Хоризонт“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, след сигнал на слушател на „Хоризонт“.

Според д-р Киров е много важно какъв вид инжекция трябва да се постави. Той обясни:

„В пакета дейности за първична извънболнична медицинска помощ е разписано, че могат да се правят мускулни и венозни инжекции. Друг е въпросът обаче за каква инжекция става дума. Има заболявания, при които трябва да се слагат веднъж в месеца или веднъж на 6 месеца, те се правят подкожно, но са със специални игли и е малко по-рисково. Добре е в такива случаи да ги правят там, където са назначили лекарството“.

Д-р Киров подчерта, че личният лекар може да го направи, но той „не е медицинска сестра, за да изпълнява назначенията на някой друг“:

„Лекарят преценява дали може да го прави, трябва да го прави или не. Ако някой някъде реши, че пациентът трябва да се лекува по някакъв начин и този пациент не е пратен от личния лекар за тази консултация и всичко останало, то който е назначил лечението, той трябва да си довърши нещата. Всяка една такава манипулация и приложение на медикамент носи след себе си съответните рискове, които поема този, който прави манипулацията“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!